ERP rendszerek – Integrált ügyviteli rendszerek

Napjainkban felértékelődnek az olyan informatikai megoldások, amelyek képesek a piaci igények egyre gyorsuló változásaihoz gyorsan alkalmazkodni, a szervezeti működés hatékonyságát növelni, és a költségeket mérsékelni. A cégek életében rendszeresen előfordul, hogy a menedzsmentnek rövid idő alatt kell döntenie a szortimentek kezeléséről, a szállítók kiválasztásáról vagy akár pénzügyekről, ugyanakkor akár egyetlen hibás vagy késve meghozott döntés is súlyos károkat okozhat.

A döntéshozatalt gyakran az adatok és információk hiánya, elégtelensége vagy rendezetlensége hátráltatja, ami felveti egy adekvát informatikai háttér megteremtésének, egy integrált ügyviteli, vagy vállalatirányítási rendszer bevezetésének szükségességét. A két megoldás abban különbözik egymástól, hogy míg az ügyviteli rendszerek egy területre fókuszálnak, addig az integrált vállalatirányításai rendszerek a cég teljes működését lefedik: a raktárkészletek kezelésétől a számlázásig.

Egységes adatkezelés, egyszerű adminisztráció

Az integrált ügyviteli és az ERP rendszereknél az egyszerűsített adminisztráció révén elkerülhető a többszörös, időrabló adatrögzítés és a kézi bevitel során ejtett hibák; az összes a cég gazdálkodásához köthető információ átláthatóan, egyetlen rendszerben kerül eltárolásra. A későbbiekben a rendszerbe rögzített adatok a sokféle szűrés során lekérdezhetők, így a cégvezetők gyorsan juthatnak hozzá a gazdálkodást érintő információkhoz, és hozhatják meg döntéseiket.

Áttekinthető információk a gyors és helyes döntésekért

E rendszerek használatával nem csupán korszerűsíthetők és automatizálhatók a folyamatok, de az üzleti tevékenységgel kapcsolatos adatok is könnyen és gyorsan kinyerhetők, elemezhetők és megjeleníthetők lesznek. Az információk valós idejű követésével javul a kapacitások kihasználtsága, optimalizálhatók a folyamatok, lerövidül a döntések meghozatalához szükséges idő, a döntések megalapozottá és pontosabbá válhatnak, ezáltal lehetőség nyílik a versenyképesség javítására és versenyelőnyök kiépítésére is.

Gazdaságosság és hatékonyság

Az egységes adatkezelésből, és adminisztrációból valamint az automatizáltságból származó előnyök a vállalat gazdálkodási- és munkafolyamatainak számos területén jelentkeznek: növelik például a pénzügyi-számviteli, a kontrolling, tárgyi-eszköz gazdálkodási, termelésirányítási, készletgazdálkodási, kereskedelmi vagy a humánerőforrás-gazdálkodási feladatok hatékonyságát, és rengeteg erőforrást képesek a produktív munkavégzés számára felszabadítani.

Iparági megoldások

Az integrált ügyviteli és vállalatirányítási rendszerek alkalmazása az elérhető megoldások révén bármilyen szektor számára lehetőséget nyújt a költségek csökkentésére és a működési hatékonyság növelésére.

Így például az agrárszektorban működő cégek számára lehetővé teszi a földterületekhez vagy az állatállományhoz kapcsolódó törzsadatok, munkafolyamatok, hozameredmények, költségek nyilvántartását, feldolgozását, elemzését és riportolását.

A szállítmányozásban tevékenykedő cégek számára a precíz partnernyilvántartás, ajánlatkezelés, megbízások, szerződések rögzítése, a járművek rakodási helyeinek, szállítmányozási feladatának rögzítése, számlázása és az információk valós idejű követése révén javítja a kapacitások kihasználtságát.

A kiskereskedelmi szektorban az integrált rendszerek bevezetésével javul az áttekinthetőség. A gyorsabb döntések és a folyamatok optimalizálása jóvoltából jelentősen csökkenhet a készletek nagysága, felgyorsulhat a forgási sebesség, így javulhat a vállalat jövedelmezősége. Egyszerűsödik a bolti forgalom elszámolása, előállíthatók különböző forgalmi kimutatások, felgyorsul a vevői és a szállítói anyagok könyvelése, a boltelszámolás, az eszközbeszerzés, a fedezetszámítás és a pénzügyi elszámolás.

Vissza