Energiatakarékos informatikai megoldások

Habár az informatikai megoldásokkal jelentős mértékben csökkenthető a cégünk energiaszámlájának a mértéke, bizony maguk az informatikai eszközök is komoly fogyasztóknak számítanak. Nem meglepő módon, a felmérések szerint az IT szektor világviszonylatban az áramfogyasztás mintegy 2 százalékáért felel. Ez a gigászi energiamennyiség nem hasznosul azonban teljes mértékben, jelentős része hő formájában rögtön veszendőbe is megy, sőt, az eszközök működőképességét gyakran a plusz energiafelhasználással járó hűtéssel kell biztosítani.

Érthető tehát, hogy a dráguló energiaárak miatt manapság már komoly üzleti szempont energiatakarékos eszközök és eljárások alkalmazása. Ráadásul a világgazdasági krízis hatására visszavágott IT büdzsék fejlesztési hangsúlyai az eszközök beszerzésétől, a költséghatékony és egyúttal energiatakarékos informatikai megoldások irányába tolódtak el. Az elkövetkezendőkben néhány olyan energiatakarékos informatikai megoldást mutatunk be röviden, amely hatékony eszköznek bizonyult a vállalatok informatikai üzemeltetési költségeinek csökkentésére.

Virtualizáció

A technológia lehetővé teszi, hogy több virtuális rendszer kevesebb fizikai gépen fusson, ezért a meglévő hardvereszközök jobb kihasználtságával megspórolhatjuk új eszközök beszerzését, valamint jelentős megtakarításokat érhetünk el az üzemeltetés során keletkező és egyáltalán nem elhanyagolható költségek – például áramfelvétel, hűtés, karbantartás – terén is.

De még mindig faraghatunk a költségeken: mint tudjuk, a legtöbb szolgáltatást biztosító szerver terhelése meglehetősen hullámzó. Míg csúcsidőben gyakran teljes kapacitással dolgoznak, addig azon kívül alig pár százalékos kihasználtsággal működnek. Ebben az időszakban a virtuális gépek átköltöztetésével, s a kihasználatlan szerverek leállításával tovább csökkenthető a felhasznált áram mennyisége.

Energiatakarékos vékony kliensek

A vékonykliens terminálok általában olyan – képernyőből és billentyűzetből álló – minimális eszközökkel rendelkező gépek, amelyek a számítási és tárolási műveletekhez szükséges erőforrásokat a távoli kiszolgálón veszik igénybe. Feladatuk többnyire a szerver által küldött adatok grafikus megjelenítése; míg a programok futtatása, az adatok feldolgozása és biztonságos tárolása a szerveren történik. Mivel eleve kevesebb összetevőből épülnek fel, és mozgó alkatrészt gyakran nem tartalmaznak, az asztali számítógépeknél 50-70 százalékkal alacsonyabb az energiafogyasztásuk, kisebb a zajszintjük és a hőkibocsátásuk, így még kellemesebb munkakörnyezetet is biztosítanak.

Adattárolás

A hálózati adattároló megoldások használatával módunk nyílik a szerverek és az alkalmazások konszolidációjára azáltal, hogy ilyen környezetekben nincs szükség fájl szerverekre, – hiszen mind az alkalmazás szerverek, mind a felhasználók a nagy terhelhetőségű és rendelkezésre állású integrált tároló/fájlkiszolgáló eszközre csatlakoznak.

Használata egyben energiatakarékos megoldás is, hiszen a speciális szerverek kiváltásával megtakaríthatjuk az általuk eddig felvett áram mennyiségét, és a hűtésükre fordított villamos energiát. Az adatok centralizált tárolása pedig lehetőséget kínál számunkra a tárolás és a működtetés gazdaságosabbá tételéhez, mivel mindig átláthatjuk a kapacitás-szükségletet és ezáltal elkerülhetjük, hogy a vállalat olyan kapacitásért fizessen, amit nem használ.

Archiválás

Az archiválási megoldások egyik fő jellemzője, hogy az egyre növekvő mennyiségben tárolt adatok kezelését tárhely-, idő- és költségtakarékosan – meglevő tároló kapacitások összevonásával és újbóli felhasználásával – képesek biztosítani.

Az archiválás során alkalmazott egyik lényeges technológia a deduplikáció vagy egyszerűsítés, amely segítségével megakadályozható az adatok több példányban történő tárolása, ezáltal jelentősen csökkenthető a foglalt, és növelhető az adattárolón rendelkezésre álló szabad kapacitás. Az adattárolók jobb kihasználtságával tehát nemcsak mentési és tárolási költségeink csökkennek, de akár új hardvereszközök beszerzését és azok energia– és a hűtésre felhasznált áramfogyasztását is megspórolhatjuk. A deduplikáció további pozitív hozadékaként tehát érzékelhetően csökken a hálózati terhelés és az energiaszámla, nő a tárolókapacitások hatékonysága; végezetül, egyáltalán nem mellékesen pedig javulhat a felhasználók kiszolgálásának minősége, akik gyorsabban és kisebb találati hibával kaphatják meg a keresési eredményeket.

Vissza