Adatarchiválás

Manapság minden felelősen gondolkodó, üzletmenetét hatékonyan kezelő kis- és középvállalatnak küzdenie kell a növekvő információáradattal, amely részeként a cégeknek gondoskodniuk kell a napi munkájuk során keletkező és egyre gyorsabban szaporodó adatok – úgy, mint levelezés, dokumentumok és egyéb üzleti adatok – rendszeres biztonsági mentéséről és könnyen hozzáférhető tárolásáról.

Az adattárolási szokásokat monitorozó elemzések mindezt alátámasztják. Miközben a tárkapacitások évente mintegy 48-50 százalékkal nőnek, a tárolt adatok körülbelül 70 százaléka másolat, ráadásul 90 napnál régebben foglalkoztak vele. Ez a feleslegesen mentett és tárolt hatalmas adatmennyiség jókora költséget és rengeteg informatikai problémát eredményezhet. Lassítja például a mentések sebességét, valamint megnöveli a mentések elvégzéséhez szükséges időt; csökkenti a teljesítményt, miáltal az adatbázisok kezelése nehézkessé és lassúvá válik; de lassul az alkalmazások működése és fokozódik a hálózat terheltsége is, így összességében a felesleges adatok miatt jelentősen megnő az erőforrásigény.

Az olyan szervezeteknél azonban, ahol integrált archiváló megoldást vezetnek be, egy másik felmérés szerint 20-40 százalékkal csökken a tárolás költsége, szükség esetén pedig könnyen megtalálhatók és helyreállíthatók a működéshez szükséges adatok. A fentiek alapján talán érthető, hogy miért van szükség a biztonságosan mentett és tárolt adatok hatékony kezelésére, integrált archiváló megoldások alkalmazására.

Takarékos gyorsítósáv

Megfelelő archiválási megoldás alkalmazásával azonban nem csupán informatikai rendszerünk kapacitásainak a túlterheltségén tudunk felülkerekedni, hanem járulékos hatásként IT infrastruktúránk teljesítménye több területen is érzékelhetően javulhat. Az archiválási megoldások egyik fő célja és jellemzője ugyanis, hogy az egyre növekvő mennyiségben tárolt adatok kezelését tárhely-, idő- és költségtakarékosan – meglevő tároló kapacitások összevonásával és újbóli felhasználásával – képesek biztosítani. Az archiválás során alkalmazott egyik fontos technológia a deduplikáció vagy egyszerűsítés, amely segítségével megakadályozható az adatok több példányban történő tárolása, ezáltal jelentősen növelhető az adattárolón rendelkezésre álló szabad kapacitás.

Az adattárolók jobb kihasználtságával tehát nemcsak mentési és tárolási költségeink csökkenhetnek, de akár új hardvereszközök beszerzését is megspórolhatjuk. Amire nincs szükség, azt nem kell megvennünk. A deduplikáció további pozitív hozadékaként pedig érzékelhetően csökkenhet a hálózati terhelés és az energiaszámla, növekedhet a tárolókapacitások hatékonysága. Sőt, egyáltalán nem mellékesen, javulhat a felhasználók kiszolgálásának a minősége, akik gyorsabban és kisebb találati hibával kaphatják meg a keresési eredményeket. Egyes archiváló szoftverek lehetőséget nyújtanak arra is, hogy az adatok deduplikációja már keletkezési helyükön, a felhasználói oldalon megvalósuljon, így tovább csökkenthetjük a mentési időt, és a hálózat terhelését.

Egyszerű menedzselhetőség

Egyszerűen fogalmazva, az archiválás folyamatának a “lényege” az, hogy az addig strukturálatlan adathalmazból az archiválandó adatot az adatarchiváló szoftver eredeti tárolási helyéről kiragadja, majd immár kereshetően tárolja. Az archiváló megoldások szállítói szerint még ennyi ismeret sem szükséges azonban egy integrált archiváló szoftver telepítéséhez és menedzseléséhez.

Az integrált archiváló rendszerek automatizált szolgáltatásaik, átlátható kezelőfelületük és egyszerűen használható funkcióik révén nem csupán az adatok integritását és rendelkezésre állását biztosítják, de hozzájárulnak a felügyeleti és üzemeltetési feladatok, valamint a ráfordítások csökkentéséhez is. A rendszergazda a központi műszerfalon keresztül képes például a felhasználók hozzáférési jogosultságának vagy épp az adatok életciklusának szabályozására, a rendszer által küldött jelentések pedig megkönnyítik a környezet menedzselését, és lehetővé teszik a problémák proaktív felismerését és elkerülését.

Rugalmasság

Az archiválás szó hallatán a megkérdezett emberek valószínűleg igen csekély számban asszociálnának a rugalmasságra, azonban az mégis rugalmas! Például a központi műszerfal segítségével rövid idő alatt kialakíthatók a megváltozott mentési és archiválási igényeknek megfelelő kapacitások, vagy létrehozhatók/megszüntethetők felhasználói jogosultságok. A mentési eszközök széles körének támogatása lehetővé teszi, hogy szinte bármilyen adattároló eszközt használjuk, legyen az közvetlen elérésű DAS, vagy NAS illetve SAN hálózati tároló.

Az archiváló szoftverek általában nem csak a főbb platformokat (Windows, Unix, Linux és Novell) támogatják, de a legismertebb ügynök- és kliens szoftverek használatának lehetőségét is biztosítják, sőt a virtuális környezet támogatása (VMware vSphere 4.0, VMware ESX Microsoft Hyper-V R2) révén magas szintű védelmet nyújtanak a szerverek, klienseknek, adatbázis és alkalmazások számára.

Vissza