Virtualizáció

A piaci környezetben működő vállalatok célkitűzései között folyamatosan szerepel egyrészt a működtetési költségek csökkentésének igénye, másrészt a vállalat által folytatott tevékenység hatékonyságának és minőségének növelésére irányuló innovációk alkalmazása. Jó hír, hogy a virtualizáció alkalmazásával a fenti célokat fájdalmas kompromisszumok nélkül, együttesen is megvalósíthatjuk.

Pénztárcabarát virtualizáció

A virtualizáció lehetővé teszi, hogy több virtuális rendszer kevesebb fizikai gépen fusson, így a virtuális gépek egyetlen fizikai számítógép erőforrásait használják, ahelyett, hogy külön futnának. A meglévő hardvereszközök jobb kihasználtságával így megspórolhatjuk új eszközök beszerzését, valamint megtakarításokat érhetünk el az üzemeltetés során keletkező és egyáltalán nem elhanyagolható költségek – például áramfelvétel, hűtés, karbantartás – terén is.

De még mindig faraghatunk a költségeken: mint tudjuk, a legtöbb szolgáltatást biztosító szerver terhelése meglehetősen hullámzó. Míg csúcsidőben gyakran teljes kapacitással dolgoznak, addig azon kívül alig pár százalékos kihasználtsággal működnek. Ebben az időszakban a virtuális gépek átköltöztetésével, s a kihasználatlan szerverek leállításával tovább csökkenthető a felhasznált áram mennyisége.

Átláthatóbb, egyszerűbb IT üzemeltetés

A virtualizáció előnyei ezen felül a vállalati informatika számos területén megjelenhetnek: az IT üzemeltetés, a szolgáltatásmenedzsment, a változásmenedzsment és például az informatikai biztonság egyaránt profitálhat a jelenlétéből. A virtualizációs megoldások a magas fokú automatizáltságnak köszönhetően, például hozzájárulnak a felügyeleti és üzemeltetési feladatok és ráfordítások csökkentéséhez, és egyúttal a vállalat tevékenységéhez kötődő munkafolyamatok támogatásához. Segítségükkel ezen felül egyszer és mindenkorra száműzhetjük a bosszantó kompatibilitási problémákat, biztosíthatjuk a felhasználóknál az alkalmazások telepítés nélküli futtatását és központi felügyeletét; sőt az átköltözés egyik fizikai kiszolgálóról a másikra sem okoz többé álmatlan éjszakákat a rendszergazdáknak. A hálózati infrastruktúra virtualizáció pedig biztosítja a vállalat más irodáiban vagy otthonról (is) dolgozó kollégák, a sokat utazó és a külsős munkatársak, illetve ügyfeleink számára a szükséges adatok gyors és biztonságos elérését.

A munkaállomások virtualizációja ugyanakkor lehetővé teszi a távoli felhasználó számára akár csekély hardverkapacitású eszközökön is – mint például az okostelefonok – az operációs rendszer és a szükséges alkalmazások futtatását, biztosítva a számára testreszabott, külön, biztonságos környezet létrehozását.

Rugalmasság, biztonság, folytonosság

A piac és a vállalkozások életére is igaz lehet a mondás, miszerint “Semmi sem örök, csak a változás.” Szerencsére a virtualizáció segítségével jelentősen hatékonyabbá tehetjük a változásmenedzsment-feladatokat. A központi felügyelet segítségével rövid idő alatt kialakíthatók új virtualizált munkaállomások, illetve létrehozhatók új felhasználói jogosultságok. Új alkalmazások és biztonsági frissítések telepítése, illetve megosztása a felhasználókkal szintén jóval kevesebb idő– és energiaráfordítással megoldható – akár több ezer felhasználónál egyszerre!

A virtualizáció az informatikai rendszerek biztonsága területén is jelentős hozzáadott értéket képvisel. Amikor nap, mint nap a számítógépeket, alkalmazásokat vagy akár hálózatokat megbénító félelmetes vírustámadásokról hallani, különösen felértékelődik egy olyan technológia szerepe, amely jelentős mértékben képes csökkenteni a vírusfertőzés kockázatát, és egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a biztonsági frissítéseket is. De akkor sincs okunk pánikra, ha előre nem látható, az infrastruktúrát érintő helyzet (pl. terhelés-megosztási probléma vagy épp hardverhiba) alakulna ki, vagy csak ütemezett karbantartásra lenne szükség, mivel a virtuális gépek migrációjával lehetséges a virtuális gépek futás közbeni, egyik rendszerről a másik rendszerre való mozgatása.

Vissza