Nyomtatók és irodai készülékek

A nyomtatók az irodai környezet megszokott összetevőiként nélkülözhetetlen részei a mindennapi munkavégzésnek. Bár alapjában minden printer képes a digitális adatok papírra nyomtatására, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eszköz áll asztalunkon. Míg egy rosszul megválasztott nyomtató rengeteg bosszúságot okozhat, és számottevő költségekkel járhat, addig egy, az igényeinkhez teljes mértékben alkalmazkodó eszköz jelentősen javíthatja munkánk hatékonyságát és ez által hozzájárulhat a vállalat növekedéséhez.

A döntés meghozatala során érdemes az összes releváns szempontot mérlegelve, körültekintően eljárnunk. Pár éves távlatban egy kisebb kezdeti beruházással megvásárolható nyomtató magas üzemeltetési költségei miatt többe kerülhet, mintha a beruházás elején több pénzt áldoztunk volna a készülékre. Másrészt pedig nem feltétlen szükséges nagy teljesítményű, alacsony lapköltségű nyomtatót beszereznünk, ha a vállalat havi nyomtatási szükséglete csupán pár oldal, mert a nagyobb értékű eszköz beruházási költsége így nem térül meg.

Tintasugaras vagy lézernyomtató?

Ma a nyomtatók két legelterjedtebb változata a tintasugaras, illetve a lézernyomtató, amelyek eltérő nyomtatási feladatkör kiszolgálására alkalmasak. Az eszköz vásárlása előtt ezért elsősorban azt kell felmérnünk, milyen feladatokra szeretnénk használni azt. Tegyük fel a kérdést magunknak: inkább csak szöveget tartalmazó dokumentumokat szeretnénk egy színben előállítani, vagy színes grafikákat, képeket és fényképeket is szeretnénk nyomtatni?

Mivel a tintasugaras nyomtatók nem alkalmasak napi nagy mennyiségű lap nyomtatására, csak akkor válasszuk ezt a típust, ha kisebb nyomtatási kapacitás is megfelelő számunkra. Érdemes még figyelembe venni, hogy a tintasugaras nyomtatók festékpatronjai sajnos hajlamosak a beszáradásra, ezért célszerű legalább hetente megdolgoztatni a nyomtatót. Használata színes prezentációk és akár professzionális minőségű fényképek fotópapírra történő nyomtatása esetén ajánlott. Jó tudni, hogy a színes képek és fényképek gyorsan fogyasztják a festéket, mivel a nyomtató a kép színeit a rendelkezésre álló CYMK színekből keveri ki.

Nagyobb nyomtatási igény esetén érdemes inkább lézernyomtatót vásárolnunk. Bár a lézernyomtatók bekerülési költsége magasabb, de alacsony nyomtatási költségeik, kis karbantartási igényük és gyors működésük jóvoltából sokkal gazdaságosabban és hatékonyabban üzemeltethetők.

Multifunkciós nyomtatók

Jövőbeli nyomtatónk kiválasztásánál további kérdés lehet, hogy egy, vagy többfunkciós nyomtatót válasszunk. Jelenleg már minden teljesítményszegmensben megtalálhatóak a multifunkciós nyomtatók vagy all-in-one eszközök is, ezek egyetlen kompakt egységben ötvözik a tintasugaras nyomtató, a lapolvasó (szkenner), a fénymásoló és esetenként a fax képességeit. Segítségükkel az irodában felmerülő nyomtatási, beolvasási, másolási feladatokat egyetlen készülékkel oldhatjuk meg, így megspórolhatjuk több különálló eszköz beszerzési költségeit és helyigényét is.

Fejlett hálózati funkciók

A nyomtatók azon felül, hogy az elvárt minőségben és sebességgel kinyomtatják dokumentumainkat, számos képességükkel segíthetik, hogy valóban a munkára tudjunk összpontosítani. A hálózati működésre alkalmas készülékek a kisebb munkacsoportok számára is biztosítják a kényelmes és gyors hálózati nyomtatás lehetőségét, akár vezeték nélkül is. A hálózati nyomtatók között találunk olyanokat is, amelyek különböző kiegészítő funkcióik révén képesek a munkafolyamatok további támogatására is. Ilyen funkció lehet például az USB-adathordozóról vagy memóriakártyáról történő közvetlen nyomtatás, a fejlett tonerkezelés, a felhasználói fiókok létrehozása és menedzselhetősége.

Energia-és költségtakarékos megoldások

A nyomtató gondos kiválasztási folyamata során – nyomtatási technológiától függetlenül – több energia- és költségtakarékos megoldásra is felfigyelhetünk, amelyek hozzájárulhatnak a környezet és pénztárcánk védelméhez. Például a nyomtatók egy részénél automatikus, kétoldalas nyomtatás révén csökkenthető a papírszemét mennyisége és ösztönözhető a papír újrafelhasználása; a fejlett patronkezelés vagy a csendes, energiatakarékos üzemmód által pedig költségeinket és a környezetterhelést mérsékelhetjük.

Minőségi megoldások az irodán belül és kívül

Néhány technológiai megoldás és eszköz alkalmazásával még tovább növelhetjük a vállalat munkafolyamatainak költséghatékonyságát. A beolvasó eszközök alkalmazásával tovább csökkenthető az élőmunkára rakodó teher, és nőhet a produktív munkára szánt idő. A ma már alacsony költséggel beszerezhető szkennerek képesek az általános irodai digitalizálási igényeink teljes körű kiszolgálására. A nagyobb teljesítményű, archiváló szkennerek pedig speciális szoftverek támogatásával, kereshető módon digitalizálják dokumentumainkat, illetve az intelligens adatkezelés funkció révén feldolgozzák például a számláinkat.

Miért a Humansoft?

Cégünk saját nyomtató szervizzel rendelkezik, amely a HP, a Dell, a Kyocera, Zebra és a Canon eszközeinek javítása mellett biztosítja a készülékek megfelelő karbantartását, a nyomtatás konszolidálását, valamint a nyomtató alkatrészek és kellékanyagok folyamatos ellátását.

Vissza