Biztonsági szoftverek

A biztonság, mint jó befektetés

Korunk informatika által meghatározott világában bizony még ismeretlen fenyegetésekkel is számolnunk kell. Ki ne halott volna már olyan esetekről, amikor adathalászok személyes azonosítók megszerzésén keresztül méretes károkat okoztak? Számítógépeket megfertőző és gépeket, alkalmazásokat megbénító vírusokról, trójai– és kémprogramokról; nem megfelelően védett számítógépekbe, hálózatokba behatoló, jelszavakat és egyéb kiemelten fontos adatokat megszerző hackerekről? De az is elegendő, ha a saját tapasztalatainkból merítünk, hiszen ki ne találkozott volna már levelezésében kéretlen üzenetekkel, levélben, akár a csatolt állományban érkező vírusokkal, vagy fertőző webhelyekkel? És ezek még csak a külső fenyegetések! Jó, ha tudjuk, hogy adataink biztonságára hasonló mértékű, nem lebecsülendő veszélyt jelentenek a hanyagságból, emberi mulasztásból származó, valamint a szándékos, rosszindulatú károkozások révén kialakuló belső fenyegetések.

A legjobb, amit tehetünk, ha még időben felkészülünk az informatikai infrastruktúránkat fenyegető támadások okozta veszélyekre, hiszen érzékeny üzleti adataink biztonsága kulcsfontosságú, mivel azokra épül a vállalat tevékenysége. Emiatt is vadásznak rájuk az adattolvajok. Megfelelő, gyorsan és könnyen menedzselhető biztonsági megoldást választva a vállalat informatikai biztonságára költött forintjaink – a jobb, gyorsabb menedzselhetőség által elérhető munka-, idő- és energiaráfordításokban megmutatkozó megtakarításoknak köszönhetően – már rövid idő alatt sokszorosan megtérülhetnek.

Biztonság igény szerint

Szerencsére a piacon kínált minőségi biztonsági termékek közt minden vállalkozás megtalálhatja a számára legfelelőbbet. A legtöbb biztonsági termék szoftveresen telepíthető megoldás, azonban találunk példát felhőben hosztolt, bérelhető, valamint kiszervezett szolgáltatáscsomagra is, egyes megoldások pedig virtuális környezetben is képesek magas szintű biztonságot szavatolni. A minőségi biztonsági termékek azon túl, hogy részben egy rendszeresen frissített vírusdefiníciós adatbázist használnak, képesek proaktív módon a potenciális fenyegetések felismerésére, és kiszűrésére is.

Az elérhető IT-biztonsági termékek közül a vállalkozás igényeinek megfelelő megoldás kiválasztása során, azonban több szempontot is érdemes figyelembe venni. Így például fontos tényező lehet az infrastruktúrát alkotó számítógépek és eszközök száma, hiszen egy 2-3 gépes környezet igényei jelentősen eltérhetnek egy nagyobb, mondjuk 50 számítógépet, saját levelező– és alkalmazásszervert magában foglaló infrastruktúra igényeitől. Már a legkisebbek számára is találunk nagyvállalati szintű technológiát alkalmazó, megbízható, könnyen telepíthető és használható, mindeközben költséghatékony biztonsági szoftvereket. Ezek folyamatos védelmet biztosítanak az adataink és rendszereink biztonságát fenyegető “hétköznapi” veszélyekkel – mint a vírusok, kémprogramok és más rosszindulatú programok – szemben.

De még a vállalati hardvereszközök “milyensége” is számíthat: amennyiben a vállalat hordozható számítógépeket vagy okostelefonokat is használ (ami egyre gyakoribb), érdemes olyan megoldásokat keresni, amelyek képesek ezen eszközök biztonságának kielégítésére is. A nagyobb és változatosabb hardverpark felügyeletére kifizetődő olyan megoldást kiválasztani, amely rendelkezik valamiféle központi adminisztrációs felülettel és így lehetővé teszi a biztonsági frissítések és házirendek egyszerű és gyors telepítését és felügyeletét. Egyes szoftveres termékeknél még arra is találunk megoldást, hogy az asztali és hordozható eszközök adatátviteleit megfigyeljük, megakadályozva ezáltal kritikus adataink kivehető adathordozókon (pl. USB-meghajtó, iPod, Bluetooth eszközök, írható lemezek) történő kijutását.

Szintén nem mellékes körülmény lehet a döntés meghozatalánál a vállalatnál meglévő informatikai kapacitások vagy a hozzáértés megléte. Előfordulhat például, hogy bár rendelkezésre áll a hozzáértő informatikus munkatárs, de munkaidejét alaptevékenysége kitölti, így a vállalat végül inkább költséghatékony módon, kiszervezett szolgáltatásként szavatolja magának a szükséges védelmet.

Természetesen könnyen előfordulhat, hogy nem lévén járatosak az informatikai biztonság terén, mi magunk nem tudjuk a számunkra ideális biztonsági termék kiválasztását felvállalni. Ez esetben a vállalat informatikai környezetét fenyegető kockázatok vizsgálatához érdemes szakértő támogatását kérni, aki később az igényeinknek megfelelő biztonsági termék kiválasztásában is segíthet.

Vissza