Jogtiszta szoftverek

Vállalkozásunk költségeit és az adatainkat fenyegető biztonsági kockázatokat jelentősen megnövelhetik a számítógépekre telepített - vagy rátelepült - gyakran egyáltalán nem használt alkalmazások. Rengeteg olyan program futhat ugyanis akár a háttérben, amelyeknek a mindennapi munkafolyamatokhoz semmi közük nincsen, a gépek kapacitását lekötve azonban lassítják a munkaállomások működését. Sőt, nem ritkán például a felhasználó szokásairól a gyártónak üzeneteket küldő kémprogramok, vagy az internetről letöltött egyéb veszélyes alkalmazások révén, fenyegetést is jelenthetnek a vállalkozás számára; de jókora kockázati tényezőt jelent az esetlegesen jogosulatlanul használt szoftverek miatt indított büntetőeljárás és annak anyagi vonzatai.

Készítsünk leltárt!

A vállalkozás szoftver állományának a felmérése segítségével növelhetjük biztonságunkat és csökkenthetjük költségeinket. Az alkalmazások leltárja alapján pontos képet kapunk nemcsak a munkatársak szoftverhasználati szokásiról, de a nem használt programokról, valamint az illegális, a licenc nélkül használt, vagy a munkahelyi eszközökön nem engedélyezett alkalmazásokról is.

A leltár kiértékelése és a szoftverhasználat elemzése alapján rátérhetünk a gyakorlati teendőkre: eltávolíthatjuk a nem kívánt, a használaton kívüli és a párhuzamos alkalmazásokat. Döntést hozhatunk a licencek kiterjesztéséről vagy azok megvásárlásáról az eddig jogosulatlanul használt szoftverek esetén.

Mit kell tudni a szoftver licencekről?

A szoftverek használatához licencek vásárlásával szerezhetünk jogot. A licencek megvételével a szoftver kiadója feljogosít minket a termék használatára, de ez nem foglalja magába a szoftver másolására és továbbadására feljogosító tulajdonjogot.

Az illegális szoftverhasználat, a szoftver hamisítása, ugyanazon program jogosulatlan telepítése több gépre bűncselekménynek számít, a hatósági eljárás során nemcsak a licencigazolást, hanem a vásárlást bizonyító számla és a telepítőlemez meglétét is kérhetik.

Persze a felhasználók sokszor azért követnek el jogsértést, mert a legalapvetőbb jogi kérdésekkel sincsenek tisztában, gyakran még a licenc felhasználói szerződés tartalmát sem ismerik. A licenc felhasználói szerződés általában tartalmazza azt, hogy hány gépre telepíthetjük a szoftvert, készíthetünk-e biztonsági másolatot a programról, vagy azt, hogy mi alapján fizetjük a licenc díját.

A jogtiszta szoftverhasználat előnyei

A tiszta szoftverek felhasználójaként nem csupán egy esetleges hatósági eljárás kellemetlenségeitől és borsos pénzbüntetésektől kímélhetjük meg magunkat. Érvényes szoftver licenccel rendelkezve számos – vállalkozásunk eredménye szempontjából is jelentkező – előnyhöz juthatunk:

  • értékes terméktámogatást kapunk a program fejlesztőitől,
  • kedvezményesen juthatunk hozzá (az upgrade felhasználó jog révén) a szoftver továbbfejlesztett változatához,
  • csökkenthetők/elkerülhetők a számítógépvírusok okozta fenyegetések,
  • a szoftver megvásárlásával lehetőséget biztosítunk a számunkra hasznos szoftver fejlesztőinek a továbbfejlesztésére,
  • automatikusan hozzájuthatunk a szoftver frissített verzióihoz,
  • második programpéldány vásárlása esetén jelentős árkedvezményt kaphatunk

Mielőtt valamilyen szoftver licenc megvásárlása mellett döntenénk érdemes alaposan tájékozódni: az üzleti igényeinknek nem megfelelő szoftver kiválasztása ugyanis nem más, mint ablakon kidobott pénz. Segítségünkre lehetnek az ideális megoldás megtalálásában a szoftverek kereskedelmi változatának működését bemutató www.rogramok. A szoftvergyártó által szabadon – például az interneten vagy folyóiratok CD-mellékleteként – hozzáférhetővé tett shareware, egy korlátozottan használható ingyenes változat pedig lehetővé teszi számunkra a termék alapos kipróbálását.

Vissza