Alkalmazás-szolgáltatás

A felhő alapú számítástechnika (cloud computing) megjelenése teljesen új korszakot nyitott a vállalatok informatikai folyamataiban, új üzleti stratégiák és modellek fejlődését indítva el. A felhő alapú informatika ugyanis lehetővé teszi, hogy a felhasználók olyan programokkal és fájlokkal dolgozzanak, amelyek nem az ő számítógépükön, hanem távoli kiszolgálók által üzemeltetett adatközpontokban találhatók. A felhőből jövő megoldások megfelelő hálózati sávszélességgel kombinálva pedig megteremtették a szolgáltatásként kínált szoftver (Software as a Service – SaaS), vagyis egy olyan, az interneten keresztül hozzáférhető alkalmazás használatának lehetőségét, amely a felhasználók részéről telepítési és karbantartási feladatokat nem igényel.

Sok mindenre hatékony megoldás

A vállalatok szűkre szabott informatikai büdzséjének, a munkavégzés különböző, rugalmas formái elterjedésének és a technológia fejlettségének köszönhetően folyamatosan nő a felhő informatikára alapuló, szolgáltatásként igénybe vehető szoftverek kínálata és népszerűsége.

Az elérhető megoldások között megtaláljuk a leggyakoribb irodai alkalmazásokat – levelezést, szövegszerkesztést, táblázatkezelést – hasznos csoportmunka funkciókkal kibővítve kínáló irodai csomagokat; a vállalkozások átláthatóbb és tervezhetőbb ügyvitelét segítő ügyviteli rendszereket, vagy az ügyfélkapcsolatok kezelését magasabb szintre emelő CRM-alkalmazásokat is.

A szoftver, mint szolgáltatás költségelőnyei

A szoftver, mint szolgáltatás technológia leginkább nyilvánvaló előnye, hogy sem hardver-, sem szoftveroldalról nem igényel részünkről semmiféle beruházást. Csak a havidíjat kell érte fizetnünk. De nem csupán a költséges szerverek és más hardvereszközök beszerzését spórolhatjuk meg, hanem az üzemeltetési ráfordításokon is rengeteg pénzt megtakaríthatunk, mivel még szoftver telepítésére sincs szükség, karbantartást vagy frissítést sem igényel, ezeket a feladatokat a szolgáltató biztosítja. A szolgáltatásként igénybe vett szoftverek további előnye, hogy a szerződésben rögzített áraknak és a felhasználónkénti havidíjnak köszönhetően rendkívül jól átlátható és tervezhető költségek jellemzik, ahol rejtett költségektől nem kell tartanunk.

Így tehát mindenféle beruházás nélkül, havi pár ezer forintért olyan megbízható, biztonságos környezetben és jogtiszta szoftverekkel működő szolgáltatás előnyeit élvezhetjük, amely eddig csak a nagyvállalatok számára volt elérhető.

Friss és egyre hatékonyabb

A szolgáltatásként igénybe vett szoftvereket nem csupán olcsóbban és gyorsabban igénybe vehetjük, mint telepített változataikat, de a kibocsátott új programverziókat is azonnal elérhetjük, a szolgáltató pedig a szoftvert felhasználók szokásainak ismeretében képes a fejlesztendő területek meghatározására.

Bárhonnan hozzáférhető és biztonságos

A szoftveralapú szolgáltatás felhasználójaként sok esetben ugyanazokat a funkciókat érhetjük el, mint amelyeket a szoftverek telepített változatai biztosítanak, a különbség annyi, hogy az alkalmazásokat nem a számítógépen, hanem az interneten keresztül érhetjük el.

Mivel ezeket az alkalmazásokat az interneten keresztül vehetjük igénybe, ezért gyakorlatilag bárhonnan biztonságosan kapcsolódhatunk és végezhetjük munkánkat. Nem kell aggódnunk adataink biztonsága és az üzletmenet folytonossága miatt sem, hiszen a felhasználói fiókok és hozzáférések menedzselése jóvoltából részletesen szabályozhatjuk munkatársaink jogosultságát, szolgáltatónk pedig redundáns adatközpontok és a vállalt rendkívül magas rendelkezésre állás révén védelmezi adatainkat.

Vissza