Felhő megoldások

A cégek többsége ma még inkább a házon belüli informatikai infrastruktúra fejlesztésére összpontosít, de már minden felelős vezető számára jól látható, hogy sok esetben nagyobb rugalmasságot és költséghatékonyságot biztosít, ha bizonyos alkalmazásokat a külső felek által üzemeltetett számítási felhőből vesznek igénybe.

De mi is a felhő?

A felhő alapú számítástechnika lényege, hogy a felhasználók olyan programokkal és fájlokkal dolgozhatnak, amelyek nem az ő számítógépükön, hanem távoli kiszolgálók által üzemeltetett adatközpontokban találhatók. Rendszerint nem is tudjuk, hogy pontosan hol helyezkednek el ezek az alkalmazásainkat biztosító eszközök, de az általunk bérelt szolgáltatások – számunkra rendszerint mérvadó paraméterei – mint például a rendelkezésre állás szintje, a védelmüket szolgáló biztonsági elemek és a költségek viszont szigorúan körülírtak.

Ez a leegyszerűsített megfogalmazás természetesen számos, a hétköznapok során is kiaknázható lehetőséget rejt magában. Ha átfutnánk az általunk valaha is használt alkalmazásokat, meglepődnénk, hány olyan ingyenes szolgáltatást (publikus felhő) vettünk már igénybe, amely a felhő-számítástechnikán alapul! Ilyen alkalmazás például a Google levelezőprogramja (Gmail), dokumentumkezelője (Google Docs), de a Hotmail levelezőprogram és például a Facebook is, amely felsorolást még sokáig folytathatnánk. S az sem elképzelhetetlen, hogy az üzleti felhasználóknak készült felhő-alapú programokat (privát felhő) is volt már alkalmunk használni, még ha éppen nem is tudatosult bennünk az igénybe vett szolgáltatás jellege.

A felhőmegoldások előnyei

A technológiai alapoknak (virtualizáció; szélessávú internet elterjedése) köszönhetően mind a publikus, mind pedig a privát felhő nagyfokú hatékonyságot és kihasználtságot biztosít, amely rugalmasan bővíthető. Nem csupán a költséges hardvereszközök beszerzését spórolhatjuk meg, de az üzemeltetési ráfordításokon is rengeteg pénzt megtakaríthatunk, mivel a havidíjas szolgáltatások esetén szoftver-telepítésre, annak karbantartására és frissítésére nincs szükség, azt az üzemeltető intézi.

Ezáltal cégünk informatikai részlege is fellélegezhet, munkáját hasznosabb területeken kamatoztathatja. Sőt, a felhőből igénybe vett szolgáltatások egyúttal magas rendelkezésre állást és szolgáltatási szintet is biztosítanak felhasználóink számára, így tehát költséges beruházás nélkül használhatunk magas színvonalú programokat vagy tárolhatunk akár nagy mennyiségű adatot is a partner cég szerverein.

A felhő-szolgáltatások általános jellemzői:

  • Költséghatékony
  • Tervezhető
  • Rugalmas
  • Megbízható
  • Biztonságos
  • Egyszerű
  • Jogtiszta
  • Bárhonnan elérhető

A felhő alapú megoldásokat kínáló szolgáltató többféle módon megoszthatja erőforrásait a felhasználók között, nyújthat számunkra csupán egy adott szoftvert, tárhelyet, vagy akár egy teljes platformot, infrastruktúrát is.

Felhőre fel!

A felhő megoldások igénybe vétele minden olyan vállalatnak ajánlott, amely bonyolult és drága hardverek beszerzése és drága informatikai szakemberek alkalmazása nélkül szeretne megbízhatóan, magas rendelkezésre állással és kiszámítható költséggel működő szolgáltatásokat.

Vissza